Αν σου δινόταν η ευκαιρία θα ήθελες να ζήσεις για πάντα;
Για τον εκατομμυριούχο της τεχνολογίας Bryan Johnson η ερώτηση δεν είναι ρητορική. Έχει κάνει τον εαυτό του πειραματόζωο σ’ ένα καθημερινό πείραμα χρόνων πια. Στο ντοκιμαντέρ του Netflix παρακολουθείς ένα 47χρονο άντρα που η μοναδική του απασχόληση είναι η επιμήκυνση του προσδόκιμου ζωής και η νεότητα. Παίρνει 111 χάπια την ημέρα, παρακολουθείται από μια ομάδα ειδικών, ξυπνάει στις 4:53, κοιμάται τις νύχτες με μία συσκευή στο πρόσωπό του για την ανάπτυξη του κολλαγόνου και την μείωση των ρυτίδων, ενώ μια άλλη προσαρμοσμένη στο πέος του μετράει τις νυχτερινές του στύσεις, ακολουθεί μια αυστηρή δίαιτα που περιλαμβάνει την κατανάλωση ανάμεικτου χυλού από λαχανικά στον ατμό και φακές, ανταλλάσει πλάσμα αίματος με το γιο του, υποβάλλεται σε πειραματικές θεραπείες. Παρακολουθείς μια ζωή σαν ιατρικό ντοκιμαντέρ. Βλέπεις τη βία που ασκείται στο σώμα για να ξεπεράσει τα όρια του. Χωρίς σύντροφο και φίλους, περιτριγυρισμένος από ειδικούς και υπεύθυνους επικοινωνίας, με μοναδικό νόημα μια αυτιστική ενασχόληση με το σώμα. Παρατηρείς έναν άντρα με τέλειο σώμα και ένα ανέκφραστο, χλωμό και απροσδιόριστης ηλικίας πρόσωπο με άδειο βλέμμα που θυμίζει άλιεν που έχουν καταλάβει ανθρώπους σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας.
Ο Τζόνσον δεν είναι ο μόνος ιμορταλιστής (immortality=αθανασία) που στοχεύει στην εξάλειψη του θανάτου, στην τροποποίηση του ανθρώπινου σώματος και στην επ’ αόριστον παράταση της ζωής. Όλοι οι δισεκατομμυριούχοι αναζητάνε το ίδιο, https://shorturl.at/1wQcy όχι με τους ίδιους ως πειραματόζωα, αλλά επενδύοντας δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε έρευνες. Εμπορεύονται την αθανασία έχοντας βρει το ιερό δισκοπότηρο της κατανάλωσης. Ο θάνατος και η τροποποίησή μας, αναβάθμιση την ονομάζουν, ως καταναλωτικά αγαθά. Και φυσικά κάτω από την επιφάνεια βρίσκεται η ακόρεστη δίψα των εταιριών για κέρδος όπως παρατηρούμε στη διακήρυξη που κυκλοφόρησε κατά τη διάρκεια ενός τρανσουμαντιστικού συνεδρίου τον Νοέμβριο του 2014 στο Παρίσι: «Δεν ζητάμε απλώς το σύνολο του πληθυσμού να έχει πρόσβαση στις αντιγηραντικές θεραπείες αλλά και μια γενναία αύξηση δημόσιων επενδύσεων στο τομέα της έρευνας…. Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ «θεραπείας» και «βελτίωσης» του ανθρωπίνου είδους… Καθίσταται λοιπόν αναγκαία η μεταρρύθμιση του νομοθετικού πλαισίου σχετικά με τα βελτιωτικά φάρμακα και τα αντίστοιχα εμφυτεύματα προκειμένου να επισπευστεί η αποδοχή τους από την κοινωνία». https://shorturl.at/wHyB5. Όλη αυτή η προσπάθεια έχει έντονο ταξικό πρόσημο. Ωφελεί τους πλούσιους στους οποίους θα πληρώσουμε εμείς τη «θεραπεία» που δεν θα μπορούμε να αγοράσουμε.
Γράφοντας το βιβλίο μου «Woke κουλτούρα Η βαρβαρότητα της σωστής πλευράς της Ιστορίας» αναρωτιόμουνα ποιους συμφέρει το θόλωμα της διαφοράς των δύο βιολογικών φύλων, η εμμονή στην πεποίθηση ότι γεννιούνται παιδιά σε λάθος σώμα που πρέπει να διορθώσουν από μικρή ηλικία, ή όροι όπως ταυτότητα φύλου, φυλομετάβαση, σωματική δυσφορία, έγκυοι άντρες, και σεξουαλικά «φάσματα» που επαναλαμβάνονται αδιάκοπα στα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης. Το ανθρώπινο σώμα ως ένα ακόμη σύνορο για να διευρύνουν την κερδοσκοπία τους οι εταιρίες αλλά αυτή τη φορά υπό την ομπρέλα των «ανθρώπινων δικαιωμάτων» για ανθρώπους που αποκηρύσσουν το φύλο τους.
«Η συμπερίληψη είναι κάτι περισσότερο από μια κοινωνική υπόθεση. Είναι μια επιχειρηματική ευκαιρία. Ήρθε η ώρα να μεγιστοποιήσετε την επιχειρηματική σας ανάπτυξη» διακηρύσσει μια μεγάλη εταιρία μάρκετινγκ του Λος Άντζελες. https://shorturl.at/1Tr7v Η Global Market Insights αναφέρει ότι «η αύξηση των περιπτώσεων δυσφορίας φύλου και οι ισχυρές εξελίξεις στις διαδικασίες επαναπροσδιορισμού φύλου θα οδηγήσουν τις προοπτικές της αγοράς». https://shorturl.at/i48Lq Επιπλέον, αναφέρουν ότι «η εισαγωγή νέων κυβερνητικών πολιτικών που υποστηρίζουν τις χειρουργικές επεμβάσεις αλλαγής φύλου θα παρακινήσει ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού να επιλέξει αυτές τις επεμβάσεις».
Όσο περισσότερο προωθούνταν στα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης, τόσο πιο ραγδαία https://shorturl.at/2EvWL ήταν η αύξηση των παιδιών που διεκδικούν μια εναλλακτική ταυτότητα φύλου. Γρήγορα διαφημίστηκε από τα μίντια ως προοδευτικός, επιθυμητός και μοντέρνος τρόπος ζωής για τη νεολαία https://rb.gy/cl9p0o Νεαρές γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε μαστεκτομή του υγιούς στήθους τους ποζάρουν για εταιρικές διαφημίσεις για εσώρουχα, https://rb.gy/l8mgkr κρέμες ξυρίσματος, https://n9.cl/y3dpt αθλητικά παπούτσια https://n9.cl/69xv9 και σειρές γυναικείων προϊόντων όπως ταμπόν, https://n9.cl/60booq, περπατάνε σε πασαρέλες μόδας και εμφανίζονται σε εξώφυλλο της Vogue. https://n9.cl/https___www_businessinsider_co.
Η τωρινή μας πραγματικότητα δεν έχει τίποτα «φυσιολογικό». Η αναισθησία μας στο παράλογο και στη φρίκη, αποτελεί ήττα της ανθρωπότητας. Ηθικά και ψυχολογικά δεν νιώθουμε καμία έκπληξη για τίποτα. Ό,τι ζούμε σήμερα δεν είναι μια πρόσκαιρη πτώση αλλά μια βίαιη μεταβολή της ανθρώπινης κατάστασης σε όλα τα επίπεδα. Στο βασιλιά Λιρ του Σέξπιρ ακούγεται κάποια στιγμή: «Όσο μπορείς να λες : «Να το χειρότερο», δεν έχεις ζήσει το χειρότερο ακόμα».
Εδώ και χρόνια, τις τελευταίες δύο δεκαετίες και εντατικά την τελευταία με αποκορύφωμα την πανδημία του covid19 νιώθουμε παγιδευμένοι σε μια μόνιμη αποπνικτική κρίση που ακόμα κι αν δεν έχουμε τα λόγια να την εκφράσουμε τη νιώθουμε. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Δυτικός- και όχι μόνο- πολιτισμός αντιμετωπίζει κρίση και θάνατο. Όμως κάθε φορά έβγαινε από μια καταστροφή αναγεννημένος.
Τώρα; Τώρα η επιστήμη και η τεχνολογία δημιουργούν τεράστιες οικολογικές και περιβαλλοντολογικές καταστροφές, οικονομικές ανισότητες και ηθικές διαστρεβλώσεις. Το κόστος των επιστημονικών και τεχνολογικών επαναστάσεων είναι πολύ υψηλό. Τις πραγματοποιήσαμε και τις πραγματοποιούμε ξέροντας ότι πληρώνουμε ακριβά τις ανέσεις, την οικονομική απληστία, την ποικιλία των υλικών αγαθών. Όμως από κάτω τις προηγούμενες εποχές υπήρχε μια βαθύτερη θέληση. Από την εποχή της αρχαίας Αθήνας η πρόοδος και η πνευματική δίψα οφείλουν να μας προχωράνε μπροστά, είναι αναπόφευκτες . Προχωράμε όλο και πιο βαθειά στο δάσος γιατί αν δεν προχωρήσουμε είμαστε δειλοί και λίγοι. Είμαστε κυνηγοί της πραγματικότητας ακόμα κι αν αντιμετωπίζουμε λύκους, δαιμόνια, κακά πνεύματα, κινδύνους και καταστροφές. Θα προχωρήσουμε στο δάσος ο κόσμος να χαλάσει. Είμαστε περίεργοι ακόμα κι αν ξέρουμε ότι η περιέργεια σκότωσε τη γάτα.
Είμαστε το σημείο του δάσους που τα επόμενα βήματα προκαλούν διλλήματα που αντιμετωπίζουμε για πρώτη φορά στην Ιστορία μας. Μπροστά μας υπάρχει μια πραγματικότητα που είναι αντίθετη στην πνευματική μας υγεία. Με μειωμένες ηθικές εφεδρείες πού πάμε άραγε; Μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις ηθικές, πολιτικές και ψυχολογικές συνέπειες των επεμβάσεών μας στην ανθρώπινη φύση μας όπως την ξέρουμε μέχρι τώρα; Ή χωρίς να το ξέρουμε πάμε να ρίξουμε τον εαυτό μας σε μια θανάσιμη ενέδρα;
Στην άκρη του γκρεμού δεν υπάρχει επιστροφή; «Δεν είναι λίγο να προβλέπεις τις δυνατότητες αυτοκαταστροφής κι όμως να επιμένεις σθεναρά στη συζήτηση με το άγνωστο» λέει ο Τζόρτζ Στάινερ, Στον Πύργο του Κυανοπώγωνα. Κι όμως. Δεν μπορούμε να νανουρίσουμε τον εαυτό μας πια με όνειρά άγνοιας.